TIPS KE SABAH DENGAN HARGA RM1135

Kundasang Sabah

SABAH | Kundasang; Kota Kinabalu.
14 April 2017 – 17 April 2017 .
___________________________________________________
💰 BUDGET :
• Hounon Ridge Farmstay & Camping : RM440/3H2M.
• Lodge 58, Kota Kinabalu : RM55/malam.
• Kereta Sewa (SAGA FLX) : RM330/kereta.
• Minyak kereta : RM90/kereta.
• Ticket KUL-BKI-KUL : RM220/pax.
Continue reading

16 Tempat Menarik Yang Wajib Dilawati Di Seoul, Korea Selatan

Terima kasih kerana mempercayai Jom Travel. Gambar peserta trip ke Seoul Korea 2017. Klik pada gambar untuk lihat TESTIMONI.

Seoul, ibu negara Korea Selatan, merupakan sebuah bandaraya metropolis yang sarat dengan arus pemodenan meliputi bangunan pencakar langit, keretapi berteknologi tinggi dan budaya k-pop serta k-drama. Walau bagaimanapun, warisan budaya seperti istana-istana lama dan pasar-pasar tradisional masih dijaga dengan baik dan menjadi tarikan pelancong sehingga ke hari ini, menjadikan Seoul sangat menarik untuk dilawati.
Berikut adalah senarai 16 tempat-tempat menarik tumpuan pelancong di Seoul (susunan berdasarkan pengalaman penulis sendiri).

Continue reading

5 TIPS MELANCONG PADA MUSIM SEJUK

Musim sejuk adalah musim yang terbaik kalau kena dengan caranya. Tapi ada yang tak tahu bagaimana suhu sejuk diluar negara. Berikut kami sharekan tips untuk anda berhadapan dengan musim sejuk!
1. Pakai Sweater, kalau malas pakai sweater sebelum pakai winter coat, sila pakai inner yang nipis tapi 2 helai, insyallah korang akan rasa lebih selasa. Tapi kalau korang tak nak beli inner, korang pun bajet2 je, pakai baju t-shirt lengan panjang yang tebal pun dah okay. Ingat ni tips je.. musim sejuk ni pakaila mcm mana sekalipun asalkan korang selesa okay, tak yah ikut orang tau, nk beli tu nak beli ni k!
2. Waktu musim sejuk ni korang kena jaga kaki korang, sebab apa? kadang-kadang kaki korang akan rasa kebas sebab terlalu sejuk. So, kalau boleh pakai 2 lapis leg warmer kalau jenis yang nipis atau kalau tebal pakai sehelai pun dah okay.
Continue reading

Best Giler Pertama Kali Dapat Merasa Pegang Salji!

Gambar peserta Jom Travel dapat main salji di Nami Island.

Apa yang korang bayangkan tentang salji? Untuk yang tak pernah rasa atau tak pernah pegang salji mesti tertanya-tanya macam mana rasa salji ni.. hehe..
Salji ni rasa mcm hirisan ais berwarna putih yang jatuh dari langit, Kalau nganga mulut memang terbaik hahaha..
Bila korang pegang dia akan cair sebab suhu badan kita yang panas menyebabkan ais tu cair..
Teringat lagi masa admin mula-mula pegang salji..

Continue reading

Denda hilang pasport antara RM200 hingga RM1,000

denda-hilang-passport

Denda hilang pasport antara RM200 hingga RM1,000

PUTRAJAYA – Jabatan Imigresen bercadang mengenakan penalti antara RM200 dan RM1,000 bagi penggantian pasport Malaysia yang hilang akibat kecuaian pemilik yang mencatatkan 31,287 kes pada enam bulan pertama tahun ini.
Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Mustafar Ali berkata, kerajaan sedang mempertimbang cadangan mengenakan penalti  terhadap pemilik pasport yang kehilangan dokumen berkenaan, sama seperti bayaran yang dikenakan bagi permohonan penggantian kad pengenalan diri,  ‘MyKad’, yang hilang.
Selama ini, Jabatan Imigresen tidak mengenakan penalti terhadap mereka yang kehilangan pasport.

Continue reading